Το ελληνικό βότανο που είναι ισχυρό «όπλο» κατά του Αλτσχάιμερ

0
73

Το υπέροχο βότανο με το πλούσιο άρωμα και την υπέροχη γεύση

Τσάι του βουνού ή σιδερίτης ή μαλοτήρα ή καλοκοιμηθιά… Το αυτοφυές βότανο των ορεινών περιοχών της Ελλάδας αποτελεί ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα κι αγαπημένα βότανα της χώρας μας διεθνώς, γνωστό με την ονομασία «Greek Mountain Tea».

Οι ευεργετικές του ιδιότητες του, το έκαναν διάσημο ακόμη και στην επιστημονική κοινότητα ενώ η γεύση και το άρωμά του αποτελούν ένα μικρό ταξίδι μνήμης στην παράδοση, ένα ταξίδι μνήμης στα παιδικά μας χρόνια. Μάθαμε να το πίνουμε από τις γιαγιάδες και τις μαμάδες μας που το έβραζαν μέσα σε κατσαρολάκι και μας το έδιναν σε κάθε κρυολόγημα. Το ελληνικό τσάι δεν έλειπε από κανένα σπίτι. Το άλλο, το μαύρο το λέγανε «ευρωπαϊκό» για να το ξεχωρίσουν.

Παρότι παραδοσιακά, θεωρείται τονωτικό του οργανισμού και καταναλώνεται ως επί το πλείστον το χειμώνα, είναι απολαυστικό και κρύο, χωρίς την προσθήκη κάποιας γλυκαντικής ουσίας.

Ο Διοσκουρίδης το αναφέρει ως «σιδηρίτη» γιατί οι σύγχρονοί του πίστευαν πως το φυτό ήταν αποτελεσματικό κατά των πληγών που προκαλούνταν από σιδερένια αντικείμενα, κατά τη διάρκεια των μαχών! Γι’ άλλους, το όνομα χαρακτήριζε τους βλαστούς του φυτού, οι οποίοι είχαν σέπαλα που έμοιαζαν με την αιχμή του δόρατος. Κάποιοι εικάζουν πως η ονομασία προέρχεται απλούστατα από την περιεκτικότητα του βοτάνου σε σίδηρο.

Σήμερα, πιστεύουν πως οι θαυματουργές ιδιότητες του ελληνικού τσαγιού του βουνού, αποτελούν ένα σημαντικό «όπλο» στη μάχη για την καταπολέμηση της νόσου Aλτσχάιμερ, η οποία οδηγεί στον εκφυλισμό των εγκεφαλικών κυττάρων. Από τη νόσο πάσχουν περίπου 30 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο. Το κλασικό τσάι του βουνού βρίσκει σιγά – σιγά τη θέση του και επιστημονικά ανάμεσα στα ευεργετικά ροφήματα για τον οργανισμό.

Επιστήμονες στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας της νόσου Αλτσχάιμερ των ΗΠΑ, ανακάλυψαν ότι έχει την ικανότητα, εφόσον ο ασθενής το πίνει σε καθημερινή βάση για αρκετούς μήνες, να μειώνει αισθητά τις επιπτώσεις του Αλτσχάιμερ περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ουσία!

Εκτός από την μείωση της ταχύτητας καταστροφής των εγκεφαλικών κυττάρων έχει και πολλές άλλες θεραπευτικής ιδιότητες:

-Είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό για την αντιμετώπιση των κρυολογημάτων, των φλεγμονών του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, της ρινικής συμφόρησης, των αναπνευστικών προβλημάτων και του επίμονου βήχα.

-Ανακουφίζει από τη δυσπεψία,  το στομαχόπονο και τις γαστρεντερικές διαταραχές.

-Είναι τονωτικό και διουρητικό, βοηθώντας στις περιπτώσεις νεφρολιθίασης.

-Είναι ισχυρό στυπτικό και χρησιμοποιείται ενάντια στη διάρροια, την κολίτιδα και τους κολικούς του πεπτικού.

-Καταπραϋντικό του πεπτικού, εφιδρωτικό, αποτοξινωτικό, θερμαντικό και σπασμολυτικό για το αναπνευστικό. Θεωρείται και αντισπασμωδικό, αναλγητικό και επουλωτικό

– Έρευνες δείχνουν ότι το γένος Sideritis scardica έχει πιθανές φαρμακολογικές ιδιότητες όπως αντιφλεγμονώδεις, αναλγητικές και αντιοξειδωτικές, σε βαθμό αντίστοιχο του πράσινου τσαγιού.

-Επιστημονικές μελέτες και έρευνες υποδεικνύουν ότι μπορεί να δρα προληπτικά κατά της εμφάνισης καταρράκτη, θρόμβων και υπέρτασης.

– Ένα από τα δραστικά συστατικά του είναι η καφεΐνη που είναι διεγερτικό του νευρικού συστήματος

-Βοηθά στην καταπολέμηση των παθήσεων των τριχοειδών αγγείων και της καρδιάς, χάρη στις φλαβονοειδείς ουσίες που περιέχει.

-Έχει χαλαρωτική και αγχολυτική δράση.

-Μπορεί να συνεισφέρει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης.

-Βοηθά στην αναιμία χάρη στο σίδηρο που περιέχει.

-Είναι διεγερτικό του εγκεφάλου και των μυών.

-Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

-Βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου, χάρη στις πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει.

Απειλείται με εξαφάνιση

Είναι ένα πολυετές, αυτοφυές φυτό το οποίο ανήκει στην οικογένεια των χειλανθών, στο γένος Σιδερίτης και φυτρώνει σχεδόν αποκλειστικά σε ορεινές περιοχές. Στα ελληνικά βουνά εντοπίζονται περίπου 17 αυτοφυή είδη, τα γνωστότερα εκ των οποίων είναι: τσάι βλάχικο (και στο Άγιο Όρος μπεττόνικα), τσάι του Μαλεβού ή τσάι του Ταϋγέτου (Sideritis clandestina – Σιδηρίτης η λαθραία), μαλοτήρας ή καλοκοιμηθιά είναι το τσάι της Κρήτης, τσάι της Εύβοιας ή τσάι απ’ το Δέλφι, τσάι του Ολύμπου, τσάι του Παρνασσού ή τσάι του Βελουχιού. Αξίζει να αναφέρουμε πως το τσάι του βουνού κινδυνεύει να εξαφανιστεί λόγω της υπερκατανάλωσης. Γι’ αυτό και απαγορεύεται η αλόγιστη συγκομιδή του.

Τρόπος παρασκευής

Για να εκμεταλλευτείτε στο έπακρο τις ευεργετικές του ιδιότητες θα πρέπει να δώσετε προσοχή στον τρόπο παρασκευής του. Ο σωστός τρόπος είναι να βράσουμε πρώτα το νερό και λίγο πριν κοχλάσει να το αποσύρουμε από τη φωτιά, τότε ρίχνουμε μέσα το τσάι του βουνού, το αφήνουμε για 3 – 4 λεπτά, το σουρώνουμε και το πίνουμε.
Μπορείτε επίσης στο κλασικό τσάι του βουνού να προσθέσετε μέλι, κανέλα ή λεμόνι. Πίνεται το ίδιο ευχάριστα και κρύο.

Ice mountain tea με τζίντζερ και πορτοκάλι

Για μια κανάτα του ενός λίτρου θα χρειαστείτε

  • 1 ματσάκι τσάι του βουνού
  • 1 λίτρο νερό
  • 1 ξύλο κανέλας σπασμένο
  • 1 κομμάτι τζίντζερ (σε φετούλες)
  • 100 γρ. μέλι (προαιρετικά)

Για το σερβίρισμα

  • Φέτες από πορτοκάλι
  • Φυλλαράκια μέντας
  • Παγάκια

Βήματα Εκτέλεσης

  • Βάζουμε το νερό στο βραστήρα να πάρει βράση και σε κανάτα ρίχνουμε το τσάι, την κανέλα και το τζίντζερ.
  • Ρίχνουμε το νερό στην κανάτα. Περιμένουμε 5 λεπτά και το στραγγίζουμε.
  • Το μεταφέρουμε σε γυάλινη κανάτα, προσθέτουμε το μέλι κι όταν κρυώσει το βάζουμε στο ψυγείο.
  • Το σερβίρουμε κρύο με παγάκια, φέτες πορτοκαλιού και φυλλαράκια μέντας!

Σημείωση: Η υπερκατανάλωση και η μακρόχρονη του τσαγιού μπορεί να προκαλέσει διαταραχές που εκδηλώνονται με αϋπνία, αδυνάτισμα, απώλεια όρεξης και προβλήματα του νευρικού συστήματος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here