Στη Λάρισα το πρώτο καφενείο για… καπνιστές!

0
69

Η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, έφερε πολλές αντιδράσεις τόσο από τους καπνιστές όσο και από τους ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, που υποστηρίζουν ότι από όταν ξεκίνησε να εφαρμόζεται ο νόμος έχει παρατηρηθεί πτώση στον τζίρο τους.

Όπως όμως συμβαίνει με κάθε νόμο…ένα παραθυράκι παρέχει τη δυνατότητα, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, να λειτουργήσει εντός ενός καφέ ή καφενείου ξεχωριστός χώρος για καπνιστές. Μια καπνιστική λέσχη δηλαδή που δεν θα έχει καμία επαφή με το υπόλοιπο κατάστημα.

Μόλις αυτό το «παραθυράκι» έγινε γνωστό, ένα καφενείο στη Λάρισα έσπευσε να εφαρμόσει το εν λόγω δικαίωμα που του παρέχει ο νόμος και ετοιμάζει μία τέτοια λέσχη, η οποία αναμένεται να λειτουργήσει στις αρχές Φεβρουαρίου.

Το «κλειδί»

Σύμφωνα με τη δικηγόρο Έφη Λακμέτα, ο αντικαπνιστικός νόμος δεν προβλέπει χορήγηση για άδεια καπνιστικής λέσχης. Ο νόμος ορίζει ότι δεν μπορεί να γίνει χρήση καπνού ή άλλων καπνικών ειδών, σε δημόσιους χώρους και δημόσια κτίρια, καθώς και σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Μπορούμε να μετατρέψουμε το δημόσιο χώρο σε ιδιωτικό».

Αυτό είναι το «κλειδί» για να δημιουργηθεί η καπνιστική λέσχη. Έτσι ανάλογα με την δυνατότητα του καταστήματος μπορεί να δημιουργηθεί ένας ιδιωτικός χώρος ο οποίος θα είναι εντελώς απομονωμένος, με δική του είσοδο, που θα εξυπηρετεί τους καπνιστές.

Σε αυτόν τον χώρο πρόσβαση έχουν μόνο τα μέλη της λέσχης. Επομένως, θα πρέπει να γίνει τροποποίηση στο μισθωτήριο και να εκμισθωθεί ο χώρος στα μέλη της καπνιστικής λέσχης.(Απαιτείται ίδρυση Συλλόγου).

Για να μπει κανείς στο χώρο καπνιστών θα πρέπει να έχει καρτελάκι που θα αναγράφει το ονοματεπώνυμό του, το όνομα πατρός και τον αριθμό που είναι καταχωρημένος στο Μητρώο του Συλλόγου. Μπορεί να εξυπηρετείται με self-service ή με delivery από το “διπλανό” καφέ ή εστιατόριο

Επί της ουσίας με όλη την διαδικασία θα υπάρχει ένας χώρος που μέσα στο κατάστημα από δημόσιος μετατράπηκε σε ιδιωτικός και δεν θα υπάρχει έλεγχος από καμία δημόσια αρχή.

Με πληροφορίες από larissanet.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here