Σήμερα μαγειρεύουμε ρεβίθια φούρνου

0
38

Τα όσπρια, αξίζουν μία θέση στο τραπέζι σας! Μην τα παραβλέπετε! Ρεβίθια φούρνου! Οικονομική, νόστιμη συνταγή γεμάτη βιταμίνες. Τα ρεβίθια που μαγειρεύονται στο φούρνο, μέσα σε γάστρα, μαλακώνουν καλύτερα, χυλώνουν θαυμάσια και αποκτούν μια ιδιαίτερη, ελαφρώς καπνιστή, φουρνιστή γεύση που δεν συγκρίνεται. Παραδοσιακά, τα ψήνουν για πολλές ώρες σε πήλινη γάστρα, αλλά εδώ, για να κερδίσουμε χρόνο χωρίς να χάσουμε σε γεύση, τα βράζουμε πρώτα στην κατσαρόλα και μετά ολοκληρώνουμε το ψήσιμο στο φούρνο.

Θα χρειαστείτε

  • 500 γραμ. ρεβύθια
  • 2 σκελίδες σκόρδο ολόκληρο
  • 2 ξερά κρεμμύδια
  • 2 μικρές ντομάτες
  • 1 καρώτο τριμμένο στον τρίφτη
  • 2 δαφνόφυλλα
  • 1 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. αλάτι
  • 1 /2 κ.σ. πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 1/2 κ.γ. μπούκοβο (προαιρετικά)
  • 1 κ.γ. κύμινο τριμμένο
  • 1 κύβο λαχανικών
  • νερό όσο πάρει

Βήματα εκτέλεσης

  • Βάζουμε τα ρεβίθια σε ένα μπολ με πολύ νερό και 1/2 κ.γ. αλάτι για να μουλιάσουν.
  • Τα αφήνουμε όλη νύχτα, τα βγάζουμε, τα σουρώνουμε και τα ξεπλένουμε πολύ καλά.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C στον αέρα.
  • Ρίχνουμε σε κατσαρόλα 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο και ρίχνουμε μέσα το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το ψιλοκομμένο πράσο και αφήνουμε για 3-4 λεπτά να καραμελώσουν τα λαχανικά μας καθώς ανακατεύουμε.
  • Προσθέτουμε καρώτο τριμμένο, το σκόρδο και 1 κ.σ. κύμινο και σοτάρουμε καλά. Αν χρειαστεί, ρίχνουμε λίγο ακόμα ελαιόλαδο (2-3 κ.σ.) και στη συνέχεια προσθέτουμε τα ρεβίθια μας. Ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα.
  • Προσθέτουμε το μπούκοβο, τις ντομάτες κομμένες κύβους και ανακατεύουμε.
  • Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα πυρίμαχο σκεύος (ή σε μία κατσαρόλα που να μπαίνει στον φούρνο), προσθέτουμε το νερό, τον ζωμό και ανακατεύουμε.
  • Καλύπτουμε με ένα αλουμινόχαρτο το σκεύος μας και ψήνουμε για 1 ώρα. Μόλις περάσει η 1 ώρα, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για ακόμα 30 λεπτά.
  • Μόλις είναι έτοιμο, δοκιμάζουμε να δούμε αν χρειάζεται να προσαρμόσουμε το αλάτι μας.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here