Αρχική Συνταγές Φαγητό Nτομάτες και ντοματίνια εποχής στα καλύτερά τους

Nτομάτες και ντοματίνια εποχής στα καλύτερά τους

H σεζόν της φρέσκιας, ζουμερής, ολοκόκκινης ντομάτας έχει ξεκινήσει για τα καλά. Ο καλύτερος τρόπος να τις απολαύσεις; Κόψτες σε τέταρτα, πασπάλισέ τες με θαλασσινό αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και λίγο ελαιόλαδο. Ο δεύτερος τρόπος; Να τις βάλεις σε κοκκινιστές συνταγές.

Το κονφί είναι μία μέθοδος συντήρησης των τροφίμων, ιδιαίτερα διαδεδομένη στην Νοτιο-δυτική Γαλλία. Γνωστή από την εποχή του Μεσαίωνα, υποδηλώνει σιγομαγείρεμα σε χαμηλή φωτιά γιά μακρύ χρονικό διάστημα, με βασικό σκοπό την μακρόχρονη συντήρηση του τροφίμου. Ετσι το κονφί αναφέρεται σε φρούτα βρασμένα με ζάχαρη, σε λαχανικά βρασμένα στο ξύδι (κάτι σαν τουρσί δηλαδή), αλλά και σε κρέατα (κυρίως χήνα αλλά και πάπια, γαλοπούλα ή και γουρούνι) που μαγειρεύονται στο λίπος τους.

  • ντοματίνια
  • πολτοποιημένο σκόρδο
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • θυμάρι
  • ρίγανη
  • λίγη ζάχαρη

Βήματα εκτέλεσης

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 140 βαθμούς C. Λαδώνουμε ελαφρά με πινέλο μια λαμαρίνα. Πλένουμε καλά και στεγνώνουμε τα ντοματίνια. Τα κόβουμε στη μέση κατά μήκος. Τα αραδιάζουμε σειρά σειρά  στη λαδωμένη λαμαρίνα με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω.
  • Βάζουμε σε μπολ το σκόρδο και το ελαιόλαδο. Τα ανακατεύουμε με πιρούνι. Με ένα πινέλο αλείφουμε τα ντοματίνια με σκορδόλαδο. Τα πασπαλίζουμε με αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ψιλοκομμένα μυρωδικά. Τέλος, πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη και βάζουμε στο φούρνο.
  • Ξεχάστε τα ντοματίνια για τις επόμενες 2 ώρες. Μετά την πρώτη ώρα, ανοίξτε 2-3 φορές τον φούρνο μια χαραμάδα, ώστε να φύγει η συσσωρευμένη υγρασία. Τα ντοματίνια θα πρέπει να μαραθούν αλλά να μην στεγνώσουν, η καρδιά τους θα πρέπει να διατηρηθεί ζουμερή. Αφήνουμε τα ψητά ντοματίνια να κρυώσουν και τα τοποθετούμε σε βάζο. Τα καλύπτουμε μέχρι πάνω με ελαιόλαδο και φυλάμε το βάζο σε σκιερό και δροσερό μέρος για πολλούς μήνες.

Σπιτική σάλτσα ντομάτας  Η πιό νόστιμη σπιτική σάλτσα ντομάτας γίνεται στο φούρνο! | Caruso.gr

Φτιάξε μια μεγάλη δόση σπιτική ντοματόσαλτσα. Αντί ν’ αγοράζεις τις έτοιμες…η σάλτσα που θα φτιάξεις εσύ, στην κουζίνα σου, είναι η καλύτερη.Το ερώτημα όμως είναι πως μπορούμε να φτιάξουμε μια εξαιρετική σπιτική σάλτσα ντομάτας που να ανταγωνίζεται σε γεύση τις έτοιμες ή –γιατί όχι- να είναι ανώτερη.Όσο πιο καλή η πρώτη ύλη, τόσο πιο νόστιμη θα βγει η σάλτσα. Η νοστιμιά και καταλληλότητα για σάλτσα, εξαρτάται από την ποικιλία ντομάτας που θα χρησιμοποιήσουμε. (Από τον caruso)

Θα χρειαστείτε

  • 2κ. ντομάτες πομοντόρια (Roma) ώριμες, στην εποχή τους
  • 1 κρεμμύδι, χοντροκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο κομμένες στη μέση
  • 2 κ.σ. χοντρό αλάτι
  • 50 ml. ελαιόλαδο
  • 5-6 φύλλα βασιλικού
  • 1 κ.σ. ξύδι ή μπαλσάμικο (προαιρετικά)
  • 1-2 κ.γ. ζάχαρη (προαιρετικά)

Βήματα εκτέλεσης

  • Ετοιμάζετε τις ντομάτες στο ταψί Κόβετε τις ντομάτες (πομοντόρια) στη μέση και αφαιρείτε το σκληρό άσπρο κομμάτι απ’ το κεφάλι της ντομάτας. Απλώνετε στο ταψί λαδόκολλα(για πιο εύκολο καθάρισμα μετά) ρίχνετε χοντρό αλάτι να πάει παντού και τοποθετείτε τις ντομάτες με την κομμένη πλευρά από κάτω, σε επαφή με τ’ αλάτι.
  • Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180ºC με αέρα.  Προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά και ψήνετε στο φούρνο. Προσθέτετε ανάμεσα στις ντομάτες το χοντροκομμένο κρεμμύδι, το σκόρδο και πασπαλίζετε με λάδι. Βάζετε το ταψί στον προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC με αέρα για 45’ ή μέχρι οι φλούδες απ’ τις ντομάτες να αρχίσουν να μαυρίζουν από πάνω.

 

  • Αφαιρείτε τις φλούδες απ’ τις ντομάτες. Αφήνετε τις ντομάτες να κρυώσουν και με το χέρι και ένα μαχαιράκι αφαιρείτε όλες τις φλούδες και μεταφέρετε τη σάρκα απ’ τις ντομάτες σε μπολ. Μαζί τους προσθέτετε και το μελωμένο σκόρδο και κρεμμύδι.
  • Σουρώνετε και πολτοποιείτε. Σουρώνετε το περιεχόμενο του μπολ με τη σάρκα απ’ τις ντομάτες, το σκόρδο και το κρεμμύδι και πιέζετε με κουτάλι να φύγουν όσα περισσότερα υγρά σε άλλο μπολ. Μεταφέρετε το πηχτό μίγμα σε πολυκόφτη και το περνάτε μέχρι να πολτοποιηθεί. Η σάλτσα είναι έτοιμη ως βάση.
  • Από εδώ και πέρα η σύσταση είναι να προσθέσετε λίγο ξύδι ή μπαλσάμικο που εντείνει τις γεύσεις χωρίς ν’ ακούγεται. Ανάλογα με το πόσο γλυκές ήταν οι ντομάτες σας, μπορείτε να προσθέσετε ζάχαρη για να φέρετε τη σάλτσα στα μέτρα σας. Αλλά και τα δύο αυτά μπορούν να γίνουν και αργότερα, πριν τη τελική της χρήση. Πάντως τώρα πρέπει να προσθέσετε και τον φρέσκο βασιλικό που θα μεταφέρει σιγά-σιγά τα αρώματά του στη σάλτσα όσο αυτή περιμένει να χρησιμοποιηθεί.
  • Μπορείτε να διατηρήσετε τη σάλτσα στο ψυγείο σε αποστειρωμένα βαζάκια για αρκετό καιρό ή σε απλό κλειστό δοχείο για λίγες μέρες, ή ακόμα καλύτερα διατηρείστε τη στην κατάψυξη σε σακουλάκια των 400 γρ. για να είστει απόλυτα σίγουροι ότι θα μείνει σαν φρέσκια.

Τάρτα με ψητά ντοματίνια, βασιλικό και κρέμα τυριούΤάρτα με ψητά ντοματίνια, βασιλικό και κρέμα τυριού

Θα χρειαστείτε

Για τα ψητά ντοματίνια

  • 400 γρ. ντοματίνια, κομμένα στη μέση
  • 20 γρ. ελαιόλαδο
  • 2 γρ. ζάχαρη
  • 10 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • αλάτι

Για τη γέμιση και το τελείωμα της τάρτας

  • 400 γρ. ζύμη brisée
  • 200 γρ. ντοματίνια ψητά
  • 200 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 100 γρ. γάλα
  • 2 κρόκοι αβγών
  • 150 γρ. τυρί φέτα, θρυμματισμένη
  • 90 γρ. τυρί φέτα, σε μικρά καρέ
  • ελαιόλαδο
  • βασιλικό, σε μικρά φύλλα
  • αλάτι

Βήματα εκτέλεσης

  • Βάζουμε τα ντοματίνια σε ένα μπολ και προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τη ζάχαρη. Αλατίζουμε και στρώνουμε τα ντοματίνια σε ένα ταψί με λαδόκολλα αφήνοντας 3 εκ. απόσταση μεταξύ τους. Ρίχνουμε το σκόρδο πάνω από τα ντοματίνια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 120°C μέχρι να χάσουν τα υγρά τους, περίπου 1 με 1:30 ώρα. Διατηρούμε στο ψυγείο μέσα σε ελαιόλαδο.
  • Χτυπάμε τους κρόκους, την κρέμα γάλακτος, το γάλα και το θρυμματισμένο λευκό τυρί σε ένα πολυμηχάνημα ή με ένα ραβδομπλέντερ, μέχρι να γίνουν μια ομογενοποιημένη και απαλή κρέμα.
  • Στρώνουμε στη βάση της τάρτας την κρέμα τυριού και προσθέτουμε τα κομμάτια του λευκού τυριού και τα ψητά ντοματίνια.
  • Ψήνουμε τη τάρτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 150°C μέχρι να σφίξει η κρέμα, 10 λεπτά περίπου.
  • Γαρνίρουμε με τα φύλλα του βασιλικού και το ελαιόλαδο.

Γλυκό του κουταλιού ντομάτα

Θα χρειαστείτε

  • 400 γρ. ντοματίνια
  • 1 λοβό βανίλιας
  • 250 ml νερό
  • 250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 1/2 κ.γ. κάρδαμο (κακουλέ), σε σπόρους, ελαφρά σπασμένους
  • χυμό λεμονιού, από 1/2 λεμόνι
  • 4 κλ. θυμάρι
  • 1 κλ. δεντρολίβανο
  • 30 γρ. τζίντζερ, φρέσκο, καθαρισμένο και ψιλοκομμένο

Βήματα εκτέλεσης

  • Χαράζουμε σταυρωτά τα ντοματίνια στο κάτω μέρος τους και αφαιρούμε το κοτσάνι.
  • Σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει ρίχνουμε τα ντοματίνια και βράζουμε για 4-5 λεπτά μέχρι η φλούδα να ξεκολλάει από τα ντοματίνια.
  • Αφαιρούμε τα ντοματίνια από την κατσαρόλα και τα μεταφέρουμε απευθείας σε ένα μπολ με κρύο νερό και πάγο.
  • Τα ξεφλουδίζουμε με τα χέρια μας και τα αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τα χρειαστούμε.
  • Κόβουμε τη βανίλια στη μέση και με τη βοήθεια ενός μαχαιριού αφαιρούμε τα σποράκια της.
  • Ρίχνουμε σε ένα κατσαρολάκι το νερό, τη ζάχαρη, το μέλι, τους σπόρους βανίλιας, τον άδειο λοβό και τους σπασμένους σπόρους κάρδαμου.
  • Βράζουμε για 5 λεπτά, αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το θυμάρι και το δενδρολίβανο.
  • Ανακατεύουμε ελαφρά με μια κουτάλα, σκεπάζουμε το κατσαρολάκι με μεμβράνη και αφήνουμε να αρωματιστεί το σιρόπι για 15-20 λεπτά.
  • Σουρώνουμε το σιρόπι και το μεταφέρουμε πάλι στο κατσαρολάκι.
  • Βάζουμε το κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά, προσθέτουμε τα ντοματίνια, το ψιλοκομμένο τζίντζερ και σιγοβράζουμε για 30-40 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα ντοματίνια και να έχει το σιρόπι την επιθυμητή πυκνότητα. Προσοχή! Δεν θέλουμε το σιρόπι να είναι αραιό. Βράζουμε όσο χρειαστεί για να σφίξει.
  • Αφαιρούμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει καλά.
  • Μεταφέρουμε σε αποστειρωμένα βάζα και αποθηκεύουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 3 μήνες. Μόλις ανοιχτεί το βάζο, αποθηκεύουμε στο ψυγείο για 7 ημέρες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία Άρθρα

Δροσερό σπιτικό λικέρ σταφύλι

Ένα δροσερό σπιτικό λικέρ, με καταπληκτική γεύση, πάρα πολύ εύκολο και γρήγορο να το φτιάξουμε και ωραιότατο να το πιούμε. Χρησιμοποιούμε βότκα, ρακί ή...

Αυθεντικά σμυρνέικα σουτζουκάκια

Το σπίτι θα μοσχοβολά το ιδιαίτερο άρωμα του κύμινου αναμεμειγμένο με εκείνο του κόκκινου κρασιού. Αυθεντικά σμυρνέικα σουτζουκάκια με κόκκινη σάλτσα για να τα συνοδέψετε...

Η μοναδική θρεπτική αξία της βρώμης

Η βρώμη είναι χειμωνιάτικο ποώδες σιτηρό εύκρατων κυρίως περιοχών που ανήκει στο γένος aνena και περιλαμβάνει καλλιεργήσιμα αλλά και άγρια είδη. Έχει μικρότερη απαίτηση θερμότητας και μεγαλύτερη...

Το «Πρόγραμμα αυτοπεποίθησης» για άμυνα και οικονομία

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε εξοπλιστικό πρόγραμμα- μαμούθ ως απάντηση στις προκλήσεις της Τουρκίας, 12 βήματα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κοροναϊού στην οικονομία με...

Η μετάδοση του κοροναϊού μπορεί να ελεγχθεί αποτελεσματικά

Καθώς η κατάσταση του κοροναϊού συνεχίζει να κλιμακώνεται, αναρωτιόμαστε όλοι τι μέτρα μπορούμε να πάρουμε για να προστατευθούμε. Κοινωνική αποστασιοποίηση(lockdown)? Check. Πλύσιμο χεριών? Check. Απολύμανση;...