Αρχική Top ΝΕΑ Ηλεκτρισμός από Φυτά: Πως θα «καλλιεργούμε» καθαρή ενέργεια

Ηλεκτρισμός από Φυτά: Πως θα «καλλιεργούμε» καθαρή ενέργεια

Θα μπορούσαμε στο μέλλον να «καλλιεργήσουμε» την καθαρή ενέργεια; Ισραηλινοί επιστήμονες ισχυρίζονται ότι μπορούμε ήδη, αφού κατάφεραν, έπειτα από πολυετείς προσπάθειες, την παραγωγή υδρογόνου από φυτά, μια ανακάλυψη που θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει στην αξιοποίηση της γεωργίας για την παραγωγή καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στη βρετανική επιστημονική επιθεώρηση Energy and Environmental Science, τα φυτά διαθέτουν ικανότητες παραγωγής ηλεκτρισμού, που βασίζονται στη διαδικασία της φωτοσύνθεσης.

O Δρ. Iftach Yacoby από το Energy Research Center του Tel Aviv University εξηγεί πώς μπορεί να παραχθεί ενέργεια από τα φύκια

Τα χρήσιμα φύκια

Οι ερευνητές στο παρελθόν πίστευαν ότι τα φύκια παράγουν υδρογόνο μόνο λίγα λεπτά την ημέρα, αλλά ο Dr. Iftach Yacoby, επικεφαλής του εργαστηρίου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ και η ομάδα του, με τη χρήση εξειδικευμένης τεχνολογίας, ανακάλυψαν ότι τα φύκια παράγουν υδρογόνο από τη φωτοσύνθεση όλη την ημέρα.

Ορμώμενη από αυτήν την ανακάλυψη, η ερευνητική ομάδα αξιοποίησε τις αρχές της γενετικής μηχανικής, προκειμένου να αυξήσει την παραγωγή αυτής της πηγής καθαρής ενέργειας από φύκια, κατά 400 τοις εκατό. Η αρχική έρευνα δείχνει ότι τα φυτά έχουν τη δυνατότητα να παράγουν ηλεκτρισμό, αλλά σύμφωνα με τον Dr. Yacoby, θα χρειαστούν έως και 20 χρόνια για να επωφεληθεί ο κόσμος από αυτά τα ευρήματα.

ΥΔΡΟΓΟΝΟ: Το καύσιμο του μέλλοντος;

Σε αντίθεση με το πετρέλαιο, το υδρογόνο αποτελεί καύσιμο πολύ φιλικό προς το περιβάλλον. Χαρακτηρίζεται μάλιστα ως καύσιμο του μέλλοντος καθώς συνδυάζει εξαιρετική αποδοτικότητα και μηδενική ρύπανση, αφού από την καύση του παράγεται μόνο ενέργεια και νερό.

Η επόμενη «πράσινη» επανάσταση

Σύμφωνα με τον καθηγητή Γιάκομπι, όλα τα πράσινα φυτά, τα φύλλα, τα βότανα ή τα φύκια περιέχουν πραγματικά «ηλιακά πάνελ» και ξέρουν να παίρνουν μια ακτίνα φωτός για να τη μετατρέψουν σε ρεύμα ηλεκτρονίων. Η πρόκληση παρέμενε πώς μπορούσε να εξαχθεί αυτό το ρεύμα από το φυτό, σύμφωνα με τον καθηγητή.

«Για να συνδέσουμε μια συσκευή με το ηλεκτρικό ρεύμα, αρκεί να συνδέσουμε το φις στην υποδοχή. Στην περίπτωση ενός φυτού, δεν ξέραμε πού να συνδέσουμε. Αναζητήσαμε μια νανο-υποδοχή δουλεύοντας πάνω σε ένα μικροφύκι», στο οποίο διοχετεύσαμε με τη βοήθεια ενός βιοαντιδραστήρα ένα ένζυμο που παράγει υδρογόνο, εξηγεί.

Τότε, το μικροφύκι ανέπτυξε κύτταρα που περιείχαν το νέο ένζυμο και οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτό παρήγαγε ηλεκτρισμό.

«Εδώ και χιλιάδες χρόνια, χρησιμοποιούμε τη γεωργία για να παράγουμε την τροφή μας, αλλά σε ό,τι αφορά την ενέργεια, είμαστε ακόμα στο στάδιο του κυνηγού-συλλέκτη. Η καλλιέργεια ενέργειας μέσω της γεωργίας είναι πραγματικά η επόμενη επανάσταση. Μπορεί να υπάρχουν και άλλοι τρόποι παραγωγής υδρογόνου, αλλά αυτός είναι πιο “πράσινος”», υποστηρίζει ο Dr. Yacoby, τονίζοντας:

«Η ανθρωπότητα καταναλώνει σε ένα έτος, πηγές ενέργειας που η γη χρειάστηκε πάνω από ένα εκατομμύριο χρόνια για την παραγωγή τους. Πρέπει να σταματήσουμε να είμαστε κυνηγοί και συλλέκτες ενέργειας. Πρέπει να αρχίσουμε να παράγουμε καθαρή ενέργεια – για τα παιδιά μας και για τα παιδιά των παιδιών μας».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία Άρθρα

Δροσερό σπιτικό λικέρ σταφύλι

Ένα δροσερό σπιτικό λικέρ, με καταπληκτική γεύση, πάρα πολύ εύκολο και γρήγορο να το φτιάξουμε και ωραιότατο να το πιούμε. Χρησιμοποιούμε βότκα, ρακί ή...

Αυθεντικά σμυρνέικα σουτζουκάκια

Το σπίτι θα μοσχοβολά το ιδιαίτερο άρωμα του κύμινου αναμεμειγμένο με εκείνο του κόκκινου κρασιού. Αυθεντικά σμυρνέικα σουτζουκάκια με κόκκινη σάλτσα για να τα συνοδέψετε...

Η μοναδική θρεπτική αξία της βρώμης

Η βρώμη είναι χειμωνιάτικο ποώδες σιτηρό εύκρατων κυρίως περιοχών που ανήκει στο γένος aνena και περιλαμβάνει καλλιεργήσιμα αλλά και άγρια είδη. Έχει μικρότερη απαίτηση θερμότητας και μεγαλύτερη...

Το «Πρόγραμμα αυτοπεποίθησης» για άμυνα και οικονομία

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε εξοπλιστικό πρόγραμμα- μαμούθ ως απάντηση στις προκλήσεις της Τουρκίας, 12 βήματα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κοροναϊού στην οικονομία με...

Η μετάδοση του κοροναϊού μπορεί να ελεγχθεί αποτελεσματικά

Καθώς η κατάσταση του κοροναϊού συνεχίζει να κλιμακώνεται, αναρωτιόμαστε όλοι τι μέτρα μπορούμε να πάρουμε για να προστατευθούμε. Κοινωνική αποστασιοποίηση(lockdown)? Check. Πλύσιμο χεριών? Check. Απολύμανση;...