Αρχική Top ΝΕΑ Ιδιωτικός τομέας: Ψαλίδι 20% στους μισθούς από τον Ιούνιο

Ιδιωτικός τομέας: Ψαλίδι 20% στους μισθούς από τον Ιούνιο

Fair Notice – Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος της ιστοσελίδας μας www.starvoice.gr απαγορεύουμε ρητώς από 2/4/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων μας από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

 

Το κυβερνητικό σχέδιο που φέρει την κωδική ονομασία ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ μπαίνει σε εφαρμογή από την 1η Ιουνίου και ως βασική του επιδίωξη είναι να μπει ανάχωμα στην έκρηξη της ανεργίας. Το κυβερνητικό σχέδιο που η εφαρμογή του προβλέπεται να διαρκέσει μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου είναι το εξής:

  • Ο εργοδότης έχει το δικαίωμα να μειώνει τον χρόνο εργασίας τού εργαζομένου πλήρους απασχόλησης έως και 50%. Η μείωση του ωραρίου που θα εφαρμόζεται για τον εργαζόμενο θα ασκείται χωρίς να μεταβάλλεται το είδος της σχέσης εργασίας.
  • Το κράτος θα έρθει να καλύψει το 60% του εισοδήματος που θα χάνει ο εργαζόμενος για τις ώρες που δεν εργάζεται.
  • Όριο ασφαλείας θα είναι ο βασικός μισθός, καθώς το τελικό ποσό των εργαζόμενων δεν θα μπορεί να υπολείπεται από τα 650 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι εάν η καθαρή αμοιβή μετά την μείωση του ωραρίου εργασίας υπολείπεται του κατώτατου μισθού των 650 ευρώ, η διαφορά θα καλύπτεται από το κράτος εξ’ ολοκλήρου.
  • Ο εργοδότης έχει την υποχρέωση να καλύπτει το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών του εργαζομένου, υπολογιζόμενων επί του αρχικού ονομαστικού μισθού.
  • Για όσο διάστημα ο εργαζόμενος βρίσκεται σε καθεστώς μειωμένης απασχόλησης, ο εργοδότης απαγορεύεται να προβεί σε καταγγελία της σύμβασης εργασίας και σε μείωση του ονομαστικού μισθού του εργαζομένου.

Επί της ουσίας, το «πακέτο» που ανακοινώθηκε  μοιάζει να αποτελεί «προπομπό» μιας νέας, τραγικής πραγματικότητας που θα εξελιχθεί κατά τη διάρκεια των «θερμών» μηνών και θα παγιωθεί μετά τον Σεπτέμβριο.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει μέσα από την πρώτη ανάλυση του μηχανισμού ενίσχυσης της απασχόλησης που εξειδίκευσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. Ο μηχανισμός θα τεθεί σε ισχύ από 1ης Ιουνίου έως 30 Σεπτεμβρίου (εάν χρειαστεί θα δοθεί παράταση).  Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν όλες οι επιχειρήσεις με μείωση τζίρου τουλάχιστον 20% κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα, καθώς και όσες λειτουργούν για πρώτη φορά.

Ο μηχανισμός θα καλύπτει τους υφιστάμενους πλήρως απασχολουμένους. Οι εργοδότες θα μπορούν να μειώνουν τον χρόνο εργασίας ακόμη και για το σύνολο των πλήρως απασχολουμένων τους έως και 50%, αλλά θα απαγορεύεται να τους απολύσουν. Το κράτος θα αναπληρώνει κατά 60% το εισόδημα που θα χάνουν εξαιτίας του μειωμένου χρόνου απασχόλησης.

Μετά τη λήψη της ενίσχυσης, οι εργαζόμενοι θα έχουν υποστεί μια μείωση 20% επί των κανονικών αμοιβών τους.

Παράδειγμα 1ο: Μισθωτός που λαμβάνει 850 ευρώ μεικτά (707 ευρώ καθαρά). Εάν εργαστεί τον μισό χρόνο του μήνα, από τον εργοδότη θα λάβει 355,5 ευρώ. Από την ισόποση απώλεια το κράτος θα καλύψει 212,1 ευρώ. Συνολικά θα λάβει 565,6 ευρώ, άρα το 80% του κανονικού του μισθού.

Παράδειγμα 2ο: Μισθωτός με 1.000 ευρώ μεικτά (806 ευρώ καθαρά). Από τον εργοδότη θα λάβει 403 ευρώ και το κράτος θα καλύψει 246,8 ευρώ. Συνολικά θα λάβει 644,8 ευρώ καθαρά.

Παράδειγμα 3ο: Μισθωτός με 1.500 ευρώ μεικτά (1.118 ευρώ καθαρά). Εάν εργαστεί τον μισό χρόνο του μήνα, από τον εργοδότη θα λάβει 559 ευρώ και το κράτος θα καλύψει επιπλέον 335,4 ευρώ. Συνολικά θα λάβει 894,4 ευρώ καθαρά (το 80% του πλήρους καθαρού μισθού).

Επίσης, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, για τη στήριξη της απασχόλησης θα ληφθούν τα εξής μέτρα:

1) Τον Ιούνιο θα δοθεί παράταση της δυνατότητας αναστολής συμβάσεων εργασίας σε ποσοστό 100% των εργαζομένων, αποκλειστικά για όσες επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές και για όσες δραστηριοποιούνται σε τουρισμό, εστίαση, μεταφορές, πολιτισμό και αθλητισμό. Οι εργαζόμενοι σε αναστολή θα δικαιούνται αποζημίωση 534 ευρώ (ή αναλογία των ημερών αναστολής).

2) Τον Ιούλιο θα παραταθεί η δυνατότητα αναστολής συμβάσεων εργασίας σε ποσοστό 100% των εργαζομένων, αποκλειστικά για επιχειρήσεις τουρισμού, μεταφορών, πολιτισμού και αθλητισμού που πλήττονται.

3) Εποχικά απασχολούμενοι: Θα χορηγηθεί το επίδομα εποχικής ανεργίας έως και τον Σεπτέμβριο στους περίπου 120.000 εποχικά ανέργους. Παράλληλα, το κράτος αναλαμβάνει την κάλυψη των εργοδοτικών εισφορών των εποχικά εργαζομένων μερικής απασχόλησης.

Επίσης, επεκτείνονται τα επιδόματα ανεργίας που λήγουν τον Μάιο κατά δύο μήνες και μειώνονται τα ελάχιστα απαιτούμενα ημερομίσθια από 100 σε 50 για τη λήψη του εποχικού επιδόματος το φθινόπωρο.

Στο μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» θα συμπεριληφθούν και επιχειρήσεις που λειτουργούν για πρώτη φορά και δεν έχουν καταγράψει έσοδα τους προηγούμενους μήνες. Επίσης ο μηχανισμός θα αφορά και τις εποχικές επιχειρήσεις.

Δικαίωμα συμμετοχής σε αυτή την περίπτωση, θα έχουν όλοι οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης που θα προσληφθούν σε αυτές, μέχρι τον αριθμό των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης που διατηρούσαν πέρυσι τον αντίστοιχο μήνα.

Ο εργατολόγος κ. Δημήτρης Μπούρλος, μιλώντας στo Mega, σημείωσε πως εκείνο που θα πρέπει να διευκρινιστεί, είναι με ποια κριτήρια θα προσδιορίζεται η μείωση του τζίρου κατά 20% στις επιχειρήσεις.

Σχετικά με τις μειώσεις μισθών τόνισε πως «δεν υπάρχει αμφιβολία πως θα υπάρξουν μειώσεις μισθών», αφού η κρατική κάλυψη θα αφορά το 60% του απωλεσθέντος εισοδήματος των εργαζομένων.

Ο κ. Μπούρλος τοποθετήθηκε και στο ερώτημα κατά πόσο υπάρχει κίνδυνος να γίνει κατάχρηση της συγκεκριμένης ρύθμισης από επιχειρήσεις, και να ανοίξει έτσι ο ασκός του Αιόλου.

Ο αντίλογος είναι ότι οι επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την κρίση του κοροναϊού θα μπορούσαν ή θα αναγκάζονταν να προχωρήσουν σε απολύσεις χιλιάδων εργαζόμενων, κάτι που με το εν λόγω πρόγραμμα θα ανακόψει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία Άρθρα

Μήνυση κατά της Google για παραβίαση του απορρήτου...

Μήνυση κατά της Google κατατέθηκε την Τρίτη σε μια προτεινόμενη αγωγή με την οποία η εταιρεία κατηγορείται ότι παραβίασε το απόρρητο εκατομμυρίων χρηστών της,...

Έκλειψη παρασκιάς Σελήνης το βράδυ της Παρασκευής, ορατή...

Μία έκλειψη παρασκιάς Σελήνης θα συμβεί την Παρασκευή 5 Ιουνίου, ένα φαινόμενο κατά το οποίο το φεγγάρι περνάει μέσα από την παρασκιά της Γης, δηλαδή το...

LIVE: Η παρουσίαση της καμπάνιας για τον ελληνικό...

Δείτε σε απευθείας μετάδοση την παρουσίαση της καμπάνιας του ελληνικού τουρισμού για το 2020. Την παρουσίαση ανοίγει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. https://youtu.be/8tkdAYsJTqg  

Προσωπικός Αριθμός: Τέλος για το ΑΦΜ – Τι...

Στον Προσωπικό Αριθμό αναφέρθηκε ο Κυριάκος Πιερρακάκης, μιλώντας το πρωί της Τετάρτης (03/06) στον ΣΚΑΪ, όπου εξήγησε ότι θα θα αποτελεί τον αριθμό της ταυτότητας μας και...