Αρχική Top ΝΕΑ Η μετάδοση του κοροναϊού μπορεί να ελεγχθεί αποτελεσματικά

Η μετάδοση του κοροναϊού μπορεί να ελεγχθεί αποτελεσματικά

Καθώς η κατάσταση του κοροναϊού συνεχίζει να κλιμακώνεται, αναρωτιόμαστε όλοι τι μέτρα μπορούμε να πάρουμε για να προστατευθούμε.

Κοινωνική αποστασιοποίηση(lockdown)? Check. Πλύσιμο χεριών? Check. Απολύμανση; Check. Αλλά παρόλα αυτά ολοένα νέες περιπτώσεις εμφανίζονται αριστερά και δεξιά. Πολλοί επιστήμονες κλείνονται σε ερευνητικά εργαστήρια για να βρουν όχι μόνο ένα ασφαλές εμβόλιο αλλά και συμπληρωματικές τεχνικές για την αποφυγή της εξάπλωσης του COVID-19.

Οι μάσκες κατά κοινή ομολογία της επιστημονικής κοινότητας προσφέρουν προφύλαξη μόνο σε όσους ανήκουν σε νοσούντες και ευπαθείς ομάδες, ενώ σε πολλές πάλι ευπαθείς ομάδες (καρδιοπαθείς, έχοντες ήδη αναπνευστικά προβλήματα κλπ) απαγορεύεται αυστηρά η χρήση τους.

Τα γάντια μπορεί να δημιουργούν ένα αίσθημα ασφάλειας, αλλά η ουσιαστική αναγκαιότητα της χρήσης τους επικεντρώνεται σε αυτούς που εργάζονται σε χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος ( νοσηλευτικά ιδρύματα, διαγνωστικά εργαστήρια, σίτιση, βιομηχανία κλπ) για όλους τους υπόλοιπους η απολύμανση των χεριών και το συχνό πλύσιμο είναι παραπάνω από επαρκή μέσα προφύλαξης.

Τα απολυμαντικά επιτελούν το έργο τους σε επιφάνειες που μπορεί να έρθουν σε επαφή με τον ιό ή τους ιούς, αλλά είναι μια χρονοβόρα και επίπονη εργασία που απαιτεί και αναστολή των δραστηριοτήτων του υπό απολύμανση χώρου για κάποιο χρονικό διάστημα.

Με τον αέρα που αναπνέουμε τι γίνεται;

Η ζωή συνεχίζεται και ο άνθρωπος είναι κοινωνικό ον. Για την διαφύλαξη της ψυχολογικής του υγείας  είναι αναγκαίο να συγχρωτίζεται, να διασκεδάζει, να συμμετέχει σε κοινωνικά δρώμενα κλπ. Η καλή ψυχολογία είναι εξίσου σημαντική και απαραίτητη όσο η υγιής διατροφή και ο αέρας που αναπνέει για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού.

Την Άνοιξη του 2020 ο ΠΟΥ ενημερώθηκε από μέλη της ιατρικής κοινότητας ότι ο ιός είναι και αερομεταφερόμενος. Πολλά ερευνητικά εργαστήρια ξεκίνησαν να ερευνούν τρόπους αντιμετώπισης της νέας πρόκλησης.

Ο ιός μπορεί να αντιμετωπιστεί με σχεδόν 100% επιτυχία από συσκευές καθαρισμού αέρα που περιέχουν εξειδικευμένα φίλτρα Η 14, είναι η εκτίμηση των επίσημων ερευνών. Τα φίλτρα  υποβλήθηκαν σε διαφόρων ειδών τεστ και απεδείχθη ότι αφαιρούν κάθε είδους στερεά και υγρά αερομεταφερόμενα σωματίδια, παρέχοντας καθαρό αέρα χωρίς παθογόνα σωματίδια σε ποσοστό 99,997%. Τα ίδια φίλτρα χρησιμοποιούνται σε όλα τα σύγχρονα χειρουργεία, ΜΕΘ και θαλάμους αρνητικής πίεσης.

Το κόστος των συσκευών, η αξία των οποίων οφείλεται στα εξειδικευμένα φίλτρα που περιέχουν, μπορεί να φαντάζει υπέρογκο. Αλλά είναι υπερβολικά μικρό μπροστά στο ανεκτίμητο αγαθό, την υγεία. Και αναφερόμαστε γενικώς για την υγεία και για οποιουδήποτε είδους ιούς, βακτήρια και μικρόβια.

Πρωτοπόρος στην έρευνα και παραγωγή είναι μια ελληνική εταιρεία, που ήδη τροφοδοτεί με εξελιγμένους θαλάμους αρνητικής πίεσης και συσκευές καθαρισμού αέρα τόσο νοσηλευτικά ιδρύματα και διαγνωστικά κέντρα όσο και εκπαιδευτήρια και χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Βιβλιογραφία έρευνες:

US National Library of Medicine National Institutes of Health

Nature Research journals

NASA Scientific and Technical Information (STI) Program

NEW ENGLAND COMPLEX SYSTEMS INSTITUTE

Sterility, Sterilisation and Sterility Assurance for Pharmaceuticals

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία Άρθρα

Δροσερό σπιτικό λικέρ σταφύλι

Ένα δροσερό σπιτικό λικέρ, με καταπληκτική γεύση, πάρα πολύ εύκολο και γρήγορο να το φτιάξουμε και ωραιότατο να το πιούμε. Χρησιμοποιούμε βότκα, ρακί ή...

Αυθεντικά σμυρνέικα σουτζουκάκια

Το σπίτι θα μοσχοβολά το ιδιαίτερο άρωμα του κύμινου αναμεμειγμένο με εκείνο του κόκκινου κρασιού. Αυθεντικά σμυρνέικα σουτζουκάκια με κόκκινη σάλτσα για να τα συνοδέψετε...

Η μοναδική θρεπτική αξία της βρώμης

Η βρώμη είναι χειμωνιάτικο ποώδες σιτηρό εύκρατων κυρίως περιοχών που ανήκει στο γένος aνena και περιλαμβάνει καλλιεργήσιμα αλλά και άγρια είδη. Έχει μικρότερη απαίτηση θερμότητας και μεγαλύτερη...

Το «Πρόγραμμα αυτοπεποίθησης» για άμυνα και οικονομία

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε εξοπλιστικό πρόγραμμα- μαμούθ ως απάντηση στις προκλήσεις της Τουρκίας, 12 βήματα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κοροναϊού στην οικονομία με...

Η μετάδοση του κοροναϊού μπορεί να ελεγχθεί αποτελεσματικά

Καθώς η κατάσταση του κοροναϊού συνεχίζει να κλιμακώνεται, αναρωτιόμαστε όλοι τι μέτρα μπορούμε να πάρουμε για να προστατευθούμε. Κοινωνική αποστασιοποίηση(lockdown)? Check. Πλύσιμο χεριών? Check. Απολύμανση;...