Αρχική Γυναίκα Αλλάξτε νοοτροπία

Αλλάξτε νοοτροπία

Τα αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης αποδεικνύουν περίτρανα ότι γίναμε αντικείμενο εκμετάλλευσης των λίγων. Ποιο  άραγε είναι το σημείο εκείνο που τους έδωσε την ευκαιρία να μας εκμεταλλευτούν τόσο βάναυσα;  Η νοοτροπία μας! Οι πεποιθήσεις και οι μύθοι με τους οποίους μεγαλώσαμε και λειτουργούμε, ήταν το γόνιμο χωράφι για να καλλιεργήσουν την σταδιακή μας χρεωκοπία.

Μεγαλώνοντας μας έλεγαν: « Διάβασε, προσπάθησε να γίνεις καλός μαθητής! Να σπουδάσεις!  Να είσαι έτοιμος να βρεις μια καλή δουλειά στο δημόσιο ή σε μια μεγάλη εταιρία! Να εξασφαλίσεις ένα καλό μισθό, να έχεις προαγωγές και αυξήσεις στο μισθό σου, να αποταμιεύεις και να έχεις ένα ανταγωνιστικό πρόγραμμα συνταξιοδότησης!» Μας παρουσίασαν με άλλα λόγια ένα περιορισμένο μοντέλο ζωής και τη δυνατότητα να κάνουμε περιορισμένα  όνειρα.

Το πρόβλημα

Η καλή θέση αποδείχθηκε ότι δεν ήταν τόσο καλή και τα χρήματα επίσης. Όσο για το συνταξιοδοτικό πρόγραμμα αμφίβολο. Άλλωστε οι χρηματικές ισοτιμίες και αξίες δημιουργήθηκαν έτσι ώστε κάθε έτος να μειώνεται η αξία τους, μέσω υποτιμήσεων ή με άλλα οικονομικά τερτίπια.

Το 95% από εμάς αναγκαστήκαμε γιατί έτσι μας νουθετούσαν να αποκτήσουμε επαρκή μόρφωση και να απασχολούμαστε σε μια υπαλληλική θέση «αξιώσεων», ή γίναμε αυτοαπασχολούμενοι (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, λογιστές, κ.α.) ή στελέχη σε μεγάλες επιχειρήσεις ή οργανώσαμε μια μικρή επιχείρηση (μαγαζί, βιοτεχνία).

Δουλέψαμε και δουλεύουμε σκληρά, αν ακόμα είμαστε τυχεροί να έχουμε δουλειά και αντί για ένα αίσιο μέλλον μπροστά μας ανοίγεται ένα χάος, μια νέα τάξη πραγμάτων, για την οποία ουδέποτε μας προετοίμασαν. Μας έκλεψαν ακόμα και αυτό το περιορισμένο όνειρο.

Δουλέψαμε για να αποκτήσουμε μερικά από αυτά που επιθυμούσαμε-όχι όλα, γιατί τα έσοδά μας δεν ανταποκρίνονταν στις προσδοκίες μας- με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να βλέπουμε τα δημιουργήματά μας να καταρρέουν και τους κόπους μας να χάνονται. Γιατί;

Η νοοτροπία

Ποτέ δε μας έδωσαν ίσες ευκαιρίες στο σύστημα, γιατί έτσι τους βόλευε. Κανένας γονιός, κανένας δάσκαλος, κανένας καθηγητής ποτέ δεν μας συμβούλεψαν ότι είναι καλύτερα να μάθουμε να επιχειρούμε και να μοχθούμε για να γίνουμε πλούσιοι ή πάμπλουτοι, πιθανόν γιατί είχαν γίνει μέρος του καλοδουλεμένου συστήματος και οι ίδιοι είχαν μεγαλώσει με την ίδια νοοτροπία. Η υπαλληλική θέση δεν είναι δική μας, δεν πουλιέται, ούτε μεταβιβάζεται, ούτε θα την κληρονομήσουν τα παιδιά μας, άρα πασχίζουμε για κάτι που δεν είναι ούτε θα γίνει ποτέ δικό μας ή των παιδιών μας. Δεν μας διευκρίνισαν, επίσης, ότι το συνταξιοδοτικό πρόγραμμα που με στερήσεις ακολουθούμε, αύριο δεν θα έχει καμία αξία.

Δεν ήξεραν ή δεν μπορούσαν να καταλάβουν ότι το 5% που κάνει την διαφορά και πλουτίζει έχει διαφορετική νοοτροπία και με αυτή την νοοτροπία γαλουχούν και τα παιδιά τους. Υπάρχουν βέβαια και κάποιο τυχεροί που από προσωπική τους εσωτερική ανάγκη εντόπισαν  εγκαίρως  τις διαφορές, τις υιοθέτησαν και πέτυχαν να περάσουν στο 5% των πλουσίων και επιτυχημένων . Θέλετε ονόματα του διεθνούς forum  των επιτυχημένων; Bill Gates, Mc Donald, Henry Ford, Anita Roddick, Michael Dell, και μερικές ακόμη δεκάδες χιλιάδες πιο άγνωστων και λιγότερο διάσημων.

Ανάγκη αλλαγής

Ποια όμως είναι αυτή η διαφορετική νοοτροπία, που οδηγεί απλούς ανθρώπους άσημους και φτωχούς να μεταπηδούν από το 95% των μεσοαστών και φτωχών στο 5% του trust των πλουσίων και μεγιστάνων;

Ο τρόπος σκέψης και αντίληψης είναι η διαφορά. Αντί να δουλεύουμε και να χτίζουμε για τους άλλους, χτίζουμε για τον εαυτό μας. Είναι δύσκολο θα μου πείτε. Απαιτούνται γνώσεις και κεφάλαια. Είναι πολύ αργά πια για να αλλάξουμε. Υπάρχει ο φόβος της αποτυχίας. Δεν είναι εποχή για επενδυτικά ρίσκα ή νέες επιχειρήσεις.

Ναι! Το καινούργιο πάντα δημιουργεί το συναίσθημα του φόβου και της αμφιβολίας. Είναι απόλυτα φυσιολογικό. Ακόμα και όταν άριστα προετοιμασμένοι στρατιώτες κατευθύνονται στο πεδίο της μάχης έχουν το φόβο για αυτό που πρόκειται να αντιμετωπίσουν. Κι όμως αυτοί οι φοβισμένοι στρατιώτες μετουσιώνονται σε ήρωες. Γιατί; Γιατί κατανοούν ότι δεν είναι μόνοι. Μάχονται δίπλα στους συντρόφους τους. Μάχονται για κοινούς στόχους μαζί με την ομάδα των εφάμιλλα εκπαιδευμένων συντρόφων τους. Λειτουργούν ομαδικά και γίνονται ήρωες γιατί ακριβώς πολεμούν με θάρρος για να κατακτήσει η ομάδα τους στόχους.

Με τον ίδιο τρόπο λειτουργούν και οι αθλητικές ομάδες. Με τον ίδιο τρόπο λειτουργούν και οι επιτυχημένες επιχειρήσεις.

Ομάδες με ίδιο στόχο και σκοπό πολλαπλασιάζουν τις δυνατότητες του ενός με θεαματικά αποτελέσματα, γιατί ακριβώς και το αποτέλεσμα είναι πολλαπλασιαστικό.

Ας μην σας βάζω όμως στα δύσκολα. Το θέμα μας είναι η σταδιακή αλλαγή νοοτροπίας, η αλλαγή τρόπου σκέψης, άρα αντίληψης, επεξεργασίας και δράσης.

Από  την στιγμή που αντιλαμβάνομαι ένα πρόβλημα, προχωρώ στη λύση του με δυο τρόπους!

Α. Ξαναπροσπαθώ να πετύχω τη λύση επανεξετάζοντας τα δεδομένα που ήδη έχω.

Β. Αναρωτιέμαι και ελέγχω μήπως τα δεδομένα και οι παράμετροι είναι ελλιπείς  ή λανθασμένοι.

Σίγουρα όλοι προσπαθήσαμε ξανά και ξανά ακολουθώντας τα δεδομένα που ήδη γνωρίζουμε και πετυχαίνουμε κάθε φορά ακριβώς την ίδια λύση, τα ίδια αποτελέσματα.

Αν αρχίσουμε όμως και επανεξετάζουμε τις παραμέτρους και ανατρέψουμε τα δεδομένα το πρόβλημα θα εμφανίσει νέες λύσεις.

Ποια είναι τα νέα δεδομένα; Μα η πορεία των πλουσίων προς τον πλούτο.

Η ανατροπή

Τι διαφορετικό κάνουν οι πλούσιοι; Βρίσκουν μια ιδέα και οργανώνουν το πλάνο στρατηγικής τους προκειμένου η ιδέα να τους αποδώσει χρήμα. Στην πορεία της εξέλιξης του πλάνου στρατηγικής, αναπτύσσουν την ιδέα σε τρίτους επίσης πλούσιους (επενδυτές – συμμέτοχους) και ομαδικά δραστηριοποιούνται για να πετύχουν το στρατηγικό στόχο. Εκπαιδεύουν αν δεν έχουν ήδη εκπαιδευμένα άτομα για να λειτουργήσουν την ιδέα σαν να ήταν δική τους και είναι δική τους γιατί όλοι έχουν από ένα μερίδιο στην επιτυχία του στρατηγικού στόχου. Ένα μερίδιο που λέγεται ποσοστό ή μετοχή.

Τρελή είσαι! θα μου πείτε. Η οικονομική κρίση μας έχει ξεθεώσει. Δεν υπάρχουν χρήματα για να υλοποιήσω μια ιδέα μου αλλά ούτε και γύρω μου υπάρχει κανείς που να έχει για να επενδύσει σ’ αυτή. Ακόμα και αν έβρισκα τον τρόπο δεν θα είχα την γνώση και το αποτέλεσμα θα ήταν μια αποτυχία.

Ακριβώς, έτσι είναι τα πράγματα. Δεν έχετε ούτε ιδέα, ούτε χρήματα,  ούτε επενδυτές και πιθανόν ούτε γνώση.

Όχι! Δεν χάσατε την ώρα σας διαβάζοντας να σας λέω ότι δεν πρόκειται να πετύχετε γιατί δεν συντρέχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις.  Αισθανόμουν το ίδιο με εσάς πριν λίγο καιρό γιατί ήμουν στην ίδια ίσως και χειρότερη κατάσταση με εσάς. Μου πήρε αρκετό χρόνο να αναγκάσω, ναι! να αναγκάσω τον εαυτό μου να αλλάξει στάση απέναντι στην παραίτηση της ζωής και να αρχίσω να ερευνώ και να εξετάζω όλες εκείνες τις πληροφορίες που έφταναν σε μένα αναλύοντας την δράση των πλουσίων και πετυχημένων καθώς και σωρεία βιβλίων που αγγίζουν το θέμα του πλουτισμού,  ομολογώ με πολύ μεγάλη επιτυχία.

Ο Napoleon Hill αναπτύσσει σ’ ένα καταπληκτικό εγχειρίδιο το μυστικό όλων των δισεκατομμυριούχων και επιτυχημένων και αναλύει βήμα – βήμα πώς να πραγματοποιήσουμε το μεγαλύτερο όνειρό μας.

Η ταινία «The secret» είναι ένα διαδραστικό ντοκιμαντέρ, που διευρύνει το μυστικό της επιτυχίας του Hill και το κάνει πιο κατανοητό.

Ο Robert T.Kiyosaki  στο βιβλίο του «Πλούσιος μπαμπάς,  φτωχός μπαμπάς» αναλύει ακριβώς αυτή την διαφορετική νοοτροπία και προτροπές προς τον ίδιο του φτωχού –δάσκαλου- μπαμπά του από τη μια και του πλούσιου μπαμπά ενός φίλου του που λειτούργησε σαν πατέρας και μέντορας γι’ αυτόν απ’ την άλλη. Και στο βιβλίο του «Η σχολή επιχειρηματιών του πλούσιου μπαμπά» δίνει όλες τις εξηγήσεις και την πορεία για την μεγάλη αλλαγή.

Πολύ καλή ανάλυση της λανθασμένης νοοτροπίας και των αποτελεσμάτων της που καθημερινά αντιμετωπίζουμε, αλλά και λύσεις αναπτύσσει ο Dr  Bill Quain  στα βιβλία του.

Όλη αυτή η γνώση με οδήγησε εδώ για να την μοιραστώ συμπυκνωμένα μαζί σας, γιατί πάνω απ’ όλα κατάλαβα το αξίωμα «ότι αν δεν βοηθήσω τους γύρω μου να πλουτίσουν δεν πρόκειται να πλουτίσω εγώ».

Η μετάβαση από το trust του 95% σ’  αυτό του 5% μπορεί να συμβεί αν πνευματικά, συναισθηματικά και σωματικά επιτευχθούν οι καίριες αλλαγές.

Αρχίζω και σκέφτομαι διαφορετικά

Αν βοηθήσω εγώ εσάς να πλουτίσετε, βοηθώ τον εαυτό μου. Ήταν εκεί σ’ όλα τα βιβλία σ’ όλες τις βιογραφίες που μαζί με το μυστικό πώς να πλουτίσουμε με την σκέψη μας και μόνο, με οδηγούσε στην τελική λύση.

Απαιτείται ένας καινούργιος τρόπος σκέψης. Ο ορθός, αποτελεσματικός τρόπος των πλουσίων.

Πως κάποιοι απλοί φτωχοί άνθρωποι κατάφεραν να ξεφύγουν από την μάζα και έγιναν μεγιστάνες του πλούτου; Ο δισεκατομμυριούχος Τ. Πολ Γκετί  παρατήρησε κάποτε «Αν θέλετε να γίνετε πλούσιοι, βρείτε κάποιον που να κερδίζει πολλά χρήματα και κάντε ότι κάνει αυτός».  Η διεργασία της επιτυχίας τους άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά από τη στιγμή που έκαναν το όνειρο- σκέψη, τη σκέψη-πίστη, την πίστη –ιδέα. Και μετά εκπαίδευσαν κι άλλους στην ιδέα τους. Τους ενέπνευσαν πίστη και όραμα, ώστε με την ομαδική συνεργασία  να φέρουν αποτέλεσμα.

Ο Σταν ήταν ιδιοκτήτης ενός εμπορικού καταστήματος, που τροφοδοτούσε όλη την πόλη με τα προϊόντα του και αποκόμιζε σεβαστά κέρδη.  Όταν το μικρό μαγαζάκι του Σταν κινδύνευε να θυσιαστεί στον βωμό των πολυεθνικών και των μεγάλων εκπτωτικών εταιριών που τον περιστοίχιζαν και έπαψε να έχει τζίρο,  ο Σταν άκουσε μια τυχαία κουβέντα δυο παλιών πελατών του. «Αυτό δεν είναι το παρά μόνο το μαγαζί του Σταν». Το μαγαζί του Σταν πουλούσε ακριβώς ότι πουλούσαν τα μεγάλα καινούργια καταστήματα με τις πολύχρωμες επιγραφές και  τους άνετους διαδρόμους. Μόνο που οι εμπορικοί του ανταγωνιστές πουλούσαν αέρα νεωτερισμού  και προϊόντα με μόλις ένα δολάριο έκπτωση.

Ο Σταν κατάλαβε ότι οι συμπατριώτες του δεν έβλεπαν το μαγαζί του, σαν το δικό τους μαγαζί, που μέχρι χθες έκαναν όλες τους τις αγορές. Παρέμενε «Το μαγαζί του Σταν». Αυτό το περιστατικό ήταν η αρχή της γέννησης μιας καταπληκτικής ιδέας. Αν όλοι είχαν ένα επενδυτικό συμφέρον αγοράζοντας από το δικό μου μαγαζί, τότε το μαγαζί μου θα γινόταν μαγαζί μας, σκέφτηκε.  Έτσι γεννήθηκε η νέα ονομασία «ΜΑΓΑΖΙ ΜΑΖΙ».

Στο «ΜΑΓΑΖΙ ΜΑΖΙ» όλοι αυτόματα με κάθε αγορά αποκτούσαν ένα ποσοστό κέρδους ανάλογο του τζίρου που δημιουργούσαν όχι μόνο οι προσωπικές τους αγορές αλλά και οι αγορές των τρίτων που τους σύστηναν το «ΜΑΓΑΖΙ ΜΑΖΙ». Μ’ αυτό τον τρόπο ο Σταν έσωσε την επιχείρησή του. Οι πωλήσεις του απογειώθηκαν και μαζί με την δική του απογείωση ακολούθησε και η απογείωση όλων των συμμετεχόντων στο «ΜΑΓΑΖΙ ΜΑΖΙ». Σήμερα ένα δίκτυο εταιριών και καταστημάτων με επωνυμίες ανάλογες με αυτές του «ΜΑΓΑΖΙ ΜΑΖΙ» λειτουργούν σ’ όλο τον κόσμο και δίνουν τις ίδιες δυνατότητες τόσο στους εμπνευστές όσο και στους συμμετέχοντες για απεριόριστα κέρδη.

Η έμπνευση μπορεί να έρθει από οπουδήποτε, αλλά η αλήθεια που οφείλουμε να σεβαστούμε είναι ότι  γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο να κάνουμε κάτι μόνοι και να επιβιώσει. Η καλή οργάνωση και η συνεργασία σε ομάδες είναι αυτό που θα φέρει επιθυμητά αποτελέσματα. Ερευνήστε αν η ιδέα σας ταυτίζεται με την ιδέα κάποιων άλλων, αν η επαγγελματική σας ενασχόληση έχει κοινά σημεία με άλλους. Ελάτε σε επαφή και συζητήστε την πιθανότητα συνεργασίας και τα οφέλη που θα προκύψουν από αυτή. Και κάπως έτσι γεννώνται οι ενώσεις, οι κοινοπραξίες, τα δίκτυα, οι συνεταιρισμοί. Μια παλιά δοκιμασμένη συνταγή που φαίνεται να έχει αντίκρυσμα στο μέλλον. Το καινούργιο που τρέχει σε παγκόσμιο επίπεδο είναι η παρουσίαση και χρηματοδότηση της ιδέας μας από κάποιο fund ή  start up. Υπάρχουν πολλοί που θα ενδιαφερθούν να επενδύσουν σε μια καινοτόμα ιδέα ή εφεύρεση. Από εσάς εξαρτάται να οργανώσετε μια λεπτομερή και έξυπνη παρουσίαση για να κερδίσετε την προσοχή και το ενδιαφέρον.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία Άρθρα

Ο Ερντογάν καταστρέφει το τέμενος αλ-Άκσα με την...

Naram Sargon (Συρία) 2020/07/11 Το να γράφω με αίσθημα δικαιοσύνης για τον εχθρό είναι ένα από τα χόμπι μου, γιατί σέβομαι τον εαυτό μου και το...

Εκατοντάδες “κάτοικοι” του Ελληνικού πρέπει να φύγουν-Αλεπούδες-χελώνες-σκατζοχοιράκια-γάτες και...

Τα χρόνια που το παλιό αεροδρόμιο στο Ελληνικό είχε αφεθεί στην εγκατάλειψη, εκατοντάδες ζώα είχαν βρει εκεί καταφύγιο. Τώρα, ήρθαν οι μπουλντόζες, σηματοδοτώντας την έναρξη των...

Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν-Ερντογάν για την Αγία Σοφία

Οι πρόεδροι της Ρωσίας και Τουρκίας Βλαντίμιρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν σήμερα με πρωτοβουλία της τουρκικής πλευράς συζήτησαν...

Πρόκληση Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα δεν έχει δικαίωμα να...

Προκλητικός για ακόμη μια φορά εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξής του, στο τηλεοπτικό δίκτυο TRT, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου για το ζήτημα της Αγίας Σοφίας. Ο...

Θεσσαλονίκη: Σε επίπεδα lockdown η ανίχνευση κοροναϊού στα...

Συναγερμός έχει σημάνει στη Θεσσαλονίκη. Αιτία, φυσικά, ο κοροναϊός αλλά όχι κάποιο κρούσμα… Στα επίπεδα των τελευταίων ημερών του Απριλίου, όταν δηλαδή είχαμε… μπει σε καραντίνα, καταγράφεται η...